Nyhetsbrev från Nya sjukhusområdet Malmö

Maj 2018

Hallå där

Aws Alkhalidi, Projektingenjör Skanska och Rickard Sandberg, Miljöledare Nya sjukhusområdet Malmö!

Ni har satt upp fågelholkar på sjukhusområdet, hur kommer det sig?
Aws: Holkarna kommer av ett samarbete med Daglig verksamhet på Malmö stad. Skanska har stått för material och färger och de har monterat ihop och målat dem.
Rickard: Det var en gemensam idé som kom utav att vi satte upp uggleholkar på sjukhusområdet för ett tag sedan. Sedan tyckte vi att det behövdes göras något för de resterande fåglarna som har synts till här i närheten.  

Spännande – vad är det för fåglar?
Rickard: Rödstjärt, svart flugsnappare, talgoxar, blåmesar, pilfinkar har jag sett till/hört, så de kan tänkas bosätta sig i holkarna om vi har tur. Vi hoppas verkligen också på att kattugglor ska hitta uggleholkarna. Det är faktiskt en pågående diskussion med Malmö stad, just hur vi ska få hit kattugglorna.

Hur många holkar finns det på området?
Rickard: Nu har vi 10 nya och 3 uggleholkar sedan tidigare!
Aws: Det blev dessutom en hel del holkar över, de kommer att skickas till andra områden.
Rickard: nästa steg är insektsholkar, som också kallas bi-/humlehotell. Fladdermöss hade också varit lite trevligt att få hit lite fler av – det är kul med lite spänning i tillvaron!

Det är ju verkligen ett trevligt initiativ, men varför gör en byggentreprenör och en byggherre detta? 
Aws: För Skanskas del så gör vi det som en del av vårt hållbarhetsarbete.
Rickard: Och jag är lite utav en ”fågel- och naturnörd”, dessutom pratar vi mycket om läkande och gröna miljöer i projektet så när vi kan bidra till det så gör vi det.

Hur ställer sig fåglarna till besök – är det okej att gå nära holkarna och titta eller ska man helst hålla sig på avstånd?
Rickard: Fåglarna har inget emot besök! Så man får gärna komma nära och titta om någon flyttat in om man har vägarna förbi. 

Nu bygger vi på höjden!

I början på maj firade vi "Byggstart" för den nya vårdbyggnaden. Det blev inget symboliskt första spadtag eftersom bygget redan pågått under lång tid utan istället sattes den första kantformen till bottenplattan (som först tog en flygtur i byggkranen). Vi firade också med tårtkalas - över 6000 medarbetare och patienter på Malmö Sjukhusområde åt tårta under dagen och det var även "öppen grop" på eftermiddaggen där man var välkommen att se bygget ifrån ett annat perspektiv innan för staketen. Hör Carina Håkansson, projektledare verksamhet, berätta mer om dagen.

Barnen till bygget och bygget till barnen

Nu var det några veckor sedan "Bygget till barnen och barnen till bygget" hade premiär, men det värmer fortfarande till i hjärtat när en tänker på det så det får komma med här också trots att det kanske inte längre är en "nyhet".

Efter att det uppmärksammats att det är många barn som är nyfikna på bygget och gärna kikar på arbetsplatsen från första fönsterparkett var det självklart att de skulle få veta mer om vad som händer "där ute".

Evenemanget arrangerades av Skanska, projekt Nya sjukhuset Malmö och Barn- och Ungdomsmedicinavdelningen på Skånes universitetssjukhus och bestod av två delar. Dels en del, där bygget kom till barnen, i form av en elektrisk byggkran som man kunde lyfta klossar med, en tipsrunda med byggtema och VR-glasögon där man kunde titta på bygget live. Medarbetare från Lekterapin och Sjukhusskolan förgyllde eftermiddagen med fika och glass till barnen och hade även gjort en superfin utställning i snurrdörrarna in till entrén (se bild).

Den andra delen bestod av att barnen åkte sjukhusbussen runt till bygget där de i rätt säkerthetsmundering bland annat fick provsitta en riktig grävmaskin! Arrangemanget var mycket uppskattat av både barn och föräldrar och kommer att vara återkommande två gånger om året.

Aktuella byggaktiviteter

Karta över området

Inga Marie Nilsson gata 32

Utvändig tung rivning = huset rivs

Norra vårdbyggnaden
Gjutning av bottenplatta och fortsatt schaktning (beredande av mark).

Södra Vårdbyggnaden
Fortsatt arbete med spontning*

Jan Waldenströms gata 45-47
Mark förbereds för flytt av konstverket GAP som tidigare stått utanför Inga Marie Nilssons gata 49.

Jan Waldenströms gata 73-75
Rivning pågår.

Servicebyggnaden
Arbete med grunden (schaktning och spontning*) pågår. Även så kallad ridåinjektering pågår där man sprutar betong för att få sponten tät.

Byggväg
Omläggning/breddning av byggväg pågår för bättre trafikflöde.

* Spontning är när vi borrar ner rör i marken för att skapa en stabil grund.

Kom i kontakt med oss!

Har du tankar, idéer eller synpunkter kring de byggnationer som sker? Tveka inte att kontakta oss på info.nsm@skane.se.

Följ oss gärna på instagram: nyasjukhusområdetmalmonsm.

Vi håller Pulsmöten!
På Pulsmötena varje onsdag blir du uppdaterad om byggaktiviteter under kommande vecka och hur de påverkar dig och eventuellt din verksamhet.

Vi har Pulsmöten på onsdagar; Carl-Bertil Laurells gata 9, kl 9.00-9.15 samt Jan Waldenströms gata 18, kl 9.20-9.35.

Här kan du lätt ställa frågor och få information som rör om- och nybyggnationerna på området.

Välkommen!

Regionfastigheter
Projekt Nya sjukhusområdet Malmö
Inga Marie Nilssons gata 21
205 02 Malmö
E-post: info.nsm@skane.se
Instagram: @nyasjukhusomradetmalmo

Om du inte längre vill få dessa brev avprenumerera.