Välkommen till Region Skånes nyhetsbrev om biblioteksutveckling!

I detta nummer tittar vi lite närmare på vad som händer i Skåne inom kompetenslyftet Digitalt först, och så får vi veta mer om LibLab – en spännande verksamhet för barn på Staffanstorps båda bibliotek. Vi tipsar också som vanligt om olika workshops, föreläsningar och konferenser som du hittar i vår kalender – notera redan nu ett par viktiga dagar att sätta kryss för våren 2019! 
Just idag laddar vi för fullt för den stora konferensen Meröppet – mer än bara mer öppet imorgon i Malmö. Kanske ses vi där? Delar av konferensen filmas, och kommer att läggas upp på vår webb.
(Ber om ursäkt för att ett gammalt nyhetsbrev skickades ut av misstag förut...!)

Den regionala arbetsgruppen för Digitalt först i Skåne.

Digitalt först i Skåne

– ett brett kunskapslyft tar form

Kompetenslyftet Digitalt först innebär febril aktivitet på många håll i folkbiblioteksvärlden. En lärplattform och en ledarskapsutbildning är ett par exempel på vad som är på gång i Skåne.

Fem frågor om LibLab i Staffanstorp 

Just nu pågår LibLab på biblioteken i Staffanstorp, med aktiviteter för barn som vill dyka ner i gränslandet mellan teknik, naturvetenskap experiment, lek och lärande.
Vi ställde fem frågor till Anna Jönsson, barnbibliotekarie på Hjärups bibliotek, om LibLab.
 

Kom på MIK-workshop med Mikoteket!

Den 27 november ordnar Malmö stadsbibliotek en halvdags workshop med Mikoteket med föreläsning utifrån Mikotekets spår inom digital kompetens. Du får också tillgång till färdigt upplägg och presentationsmaterial för vidare utbildning av exempelvis kollegor eller elever.

Bokstart –
en dag om läsning och barns språkutveckling

Jobbar du med Bokstart och är nyfiken på samverkan med BVC?

Tillsammans med Kunskapscentrum barnhälsovård i Region Skåne bjuder vi in till en heldag på Malmö Live den 7 mars 2019. Dagen riktar sig till dig som är intresserad av att veta mer om hur bibliotek och barnhälsovård kan samverka för att främja små barns språkutveckling. 
Fokus under dagen ligger på föräldrarnas betydelsefulla roll.

Stora utvecklingsdagen 2018 bjöd bland annat på prova på-tillfällen, till exempel som här, från Kreativiteket i Eslöv. 

Stora utvecklingsdagen 14 mars 2019

Sätt kryss i kalendern!

Den 14 mars 2019 blir datumet för nästa års upplaga av Stora utvecklingsdagen –
dagen då skånska bibliotek delar med sig av sina erfarenheter av olika utvecklingsprojekt. En viktig mötesplats för alla som är intresserade av bibliotek och utveckling. Även denna gång äger evenemanget rum på Studio i Malmö. Hoppas vi ses där!

Underbara ADHD!

Lär dig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och bemötande.

Den 23 november bjuder Helsingborgs museer in till föreläsningen "Underbara ADHD" på Dunkers kulturhus.
Underbara ADHD:s grundare Georgios Karpathakis Jaenson med sig av egna erfarenheter. Föreläsningen innehåller även en introduktion till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt metoder för att bemöta personer med NPF.
OBS! Sista dag för anmälan 9 november.

Vill du göra biblioteket mer relevant och locka nya besökare?

Kom och låt dig inspireras av forskaren John Falk.

Den 21 december bjuder Regionmuseet Kristianstad in till seminarium med John Falk, som är verksam vid Oregon State University och har bedrivit forskning kring museer och museers besökare under många år.
Hans forskning handlar bland annat om hur museer kan bli mer relevanta och attraktiva för besökarna och bli bättre lärandemiljöer när det gäller informellt lärande. 
Syftet med seminariet är att anställda vid museer men även arkiv, bibliotek eller inom andra besöksmål, ska få möjlighet att lära sig mer om hur de kan skapa en bättre upplevelse för besökarna och hur man kan se besökarna på nya sätt och därigenom locka nya besökare till sig.

NOVEMBER
8

Sätt kryss i kalendern!

Nedan hittar du aktuella möten, utbildningar och seminarier inom biblioteksutveckling som Region Skånes kulturförvaltning bjuder in till, ofta i samarbete med folkbiblioteken eller andra aktörer. 
OBS! Håll utkik efter uppdateringar i kalendern på webben!

Region Skånes kulturförvaltning
205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50
E-post: kultur@skane.se
Webb: skane.se/kultur

Om du inte längre vill få dessa brev avprenumerera